zaterdag 17 januari 2015

Pompoen cruesli

Het is weekend dus we zijn weer goed aan de bak natuurlijk! Hier dus nog een receptje voor pompoen cruesli. Het recept is geïnspireerd op dit recept van 'De Bakparade'. Op deze site vind je nog veel meer leuke ontbijt receptjes, dus neem eens een kijkje als je dat leuk vindt! Ook andere leuke dingen staan er op deze site. Waarschijnlijk zal ik binnenkort nog wel meer receptjes van deze site uitproberen, dus dan horen jullie het wel.

Recept

Ingrediënten (voor een 'yoghurt emmertje' (1 liter) vol)
- 120 gram havermout
- 120 gram havervlokken
- 2 el kokosolie
- 100 gram pompoenpuree (ik leg uit hoe je dit zelf makkelijk kunt maken)
- Beetje stevia
- 1 tl koekkruiden
- 0,5 tl zout
- 25 gram pompoenpitten
- 20 gram zonnebloempitten

Hoe?
Als je geen kant en klare pompoenpuree hebt kun je dit makkelijk zelf maken! Ik zou niet weten waar je pompoenpuree kunt kopen, dus ik heb het easy peasy zelf gemaakt. Koop een mooie oranje pompen en kook deze 15 minuten in zijn geheel in een pan water. Elke 3 tot 5 minuten draai je de pompoen even om, want hij blijft drijven, dus staat niet helemaal onder water. Na het koken laat je de pompoen even een paar minuutjes afkoelen. Je kunt de pompoen dan heel makkelijk doorsnijden en met een lepel de zaden verwijderen. Snijd dan de pompoen in stukjes en doe hem in een kom. Neem je staafmixer en leef je uit! Klaar is je pompoen puree.


Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Meng in een schaaltje 100 gram van de puree en 2 el kokosolie en verwarm dit even in de magnetron, de kokosolie is namelijk niet vloeibaar bij kamertemperatuur. Roer het goed door elkaar en voeg een klein beetje stevia toe, niet te veel hoor! De pompoen maakt het ook al zoet.

Doe in een andere kom de havermout, havervlokken, koekkruiden, zout, pompoenpitten en zonnebloempitten door elkaar. Doe dan het pompoenmengsel erdoor en roer het heel goed door elkaar.

Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de cruesli in 25-30 minuten krokant in de voorverwarmde oven. Ik heb halverwege het mengsel nog even doorgeroerd met een vork. Roer aan het einde de cruesli ook nog even door op de bakplaat en laat het dan in de oven afkoelen, zo wordt de cruesli lekker krokant. Als je de cruesli al redelijk bruin ziet kleuren, dan kun je ze misschien beter niet in de oven laten afkoelen.

Tips
Deze cruesli zal heerlijk zijn als ontbijt met lekker wat biogarde!

Als je niet alle ingrediënten in huis hebt kun je ze ook vervangen. De kokosolie kun je vervangen door zonnebloemolie. De koekkruiden kun je vervangen door kaneel. De pompoen- en zonnebloempitten kun je weglaten, deels gebruiken of vervangen door wat fijngesneden noten.

De pompoenpuree die je over hebt kun je invriezen om later nog eens te gebruiken. Het is handig om het in te vriezen in ijsklontjesbakjes, zo kun je later makkelijk kleine porties uit de vriezer halen. Of je gebruikt het om een lekker pompoensoepje van te maken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten