zaterdag 10 januari 2015

Zoete pastinaaksoep met shiitake

Recept

Ingrediënten (voor 2-3 personen)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui(tje)
- 1 flinke pastinaak (of twee kleintjes)
- 0,5-1 liter kokend water (ligt er een beetje aan of je van hele dikke of wat dunnere soep houdt)
- 1-2 (gist- en suikervrije) bouillonblokjes (of poeder)
- 50-100 gram shiitake
- Kerriepoeder (naar smaak, ong. 1 tl)
- Peper en zout
- Olie
- Staafmixer of blender

Hoe?
Snijd de knoflook en ui fijn. Verhit wat olie in een soeppan en fruit daarin de ui met later ook de knoflook. Voeg de kerrie toe en bak even een minuutje mee. Voeg dan de in blokjes gesneden pastinaak toe en bak dat ook een paar minuutjes mee. Voeg het water en de bouillon toe en roer het even goed door. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Vergeet niet om nog af en toe even in de pan te roeren.



Ondertussen snijd je de shiitake in plakjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de shiitake daarin goudbruin. Als je af en toe in de soep hebt geroerd, heb je vast gemerkt of de pastinaak al zacht is geworden. Als dat zo is is het tijd om te pureren! Hup die staafmixer erin of even in de blender en je krijgt een mooi glad soepje met een lichtgele kleur. Proef even of je eventueel nog wat extra kerrie toe wilt voegen en of er nog peper en zout of bouillon moet worden toegevoegd. Als je de soep te dik vindt kun je er ook nog een scheutje water bij doen. Schep de soep in kommen en garneer met de shiitake.



Smakelijk eten!!

Tips
Deze soep is vrij zoet, dus daar moet je van houden (persoonlijk vond ik het iets te zoet). Je kunt eventueel ook wat aardappels in blokjes snijden en op hetzelfde moment als de pastinaak toevoegen, zo krijg je een wat minder zoete soep. (Zo ga ik hem de volgende keer maken!)

De shiitake zijn natuurlijk niet vereist, maar smaken er wel erg lekker bij!

Eventueel kun je deze ook op een geroosterde zuurdesemboterham doen als je alleen soep als avondeten iets te weinig vindt. Ook kun je de boterham in stukjes snijden en met een beetje olie in een koekenpan even bakken tot je lekkere croutons hebt. Ook lekker in deze soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten