zaterdag 31 januari 2015

Zuurkool quiche

Klinkt misschien een beetje gek, zuurkool quiche, maar het is erg lekker! Mijn zusjes kwamen eigenlijk spontaan opeens allebei bij mij eten vanavond en ik had nog vanalles in huis, dus dat heb ik mooi samen verwerkt in een quiche! Met zuurkool dus... En met 'vegetarische spekjes'! Want ja, het is op zich niet zo erg om geen varkensvlees te eten, maar spekjes, die mis ik toch echt wel een beetje. Als je wel gewoon varkensvlees mag, zou ik vooral 'echte spekjes' gebruiken in plaats van de 'vegetarische' hoor! Helemaal zonder spekjes kan trouwens ook prima, dan moet je de zuurkool alleen wat meer kruiden.

Recept


Ingrediënten
Deeg
250 gram volkorenmeel
275 gram kwark
Flinke scheut olijfolie
Snuf zout

Vulling
500 gram zuurkool (1 pakje/bakje)
1 (rode) ui
1 bakje 'vegetarische spekjes'
1 (Granny Smith) appel
2 el mosterd
4 eieren
300 ml (plantaardige) melk
Paar plakjes zachte geitenkaas
Evt. nog wat verse of gedroogde tijm
Peper en zout
Olie

Hoe?
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Als je van multitasken houdt dan volg je deze beschrijving, anders kun je beter eerst het deeg maken en daarna pas de vulling, ben je alleen niet ietsje langer bezig.

Snijd de ui in ringen. Snijd de appel in blokjes, je hoeft hem niet te schillen. Verhit wat olie in een wok- of koekenpan en bak de ui. Voeg de spekjes toe en roer even door. Knijp de zuurkool goed uit, zodat het niet meer zo vochtig is. Doe het ook in de pan en roer alles goed door elkaar. Laat het op half hoog vuur doorbakken. Roer het mengsel af en toe even door.

Maak ondertussen het deeg. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed er zo snel mogelijk een soepel deeg van. Als het iets te nat is kun je extra meel toevoegen, als het iets te droog is kun je extra kwark toevoegen. Rol het deeg uit (dun deeg is sneller gaar en lekkerder krokant!) op een goed bebloemd werkblad en bekleed een ingevette spring- of quichevorm. Prik dan het deeg gelijkmatig in met een vork. Je kunt wat paneermeel (van zuurdesembrood uiteraard) onderin de quiche strooien om te voorkomen dat hij wat nattig is.

Doe de appeltjes bij het zuurkoolmengsel en bak ze eventjes een paar minuutjes mee. Doe dan ook de mosterd door het mengsel en eventueel wat tijm. Bak de appeltjes niet te lang mee! Zo behouden ze een beetje bite en dat is wel lekker!

Kluts in een schone kom de eieren met de melk los. Doe wat peper en zout door het eimengsel.

Doe het zuurkool mengsel in de quiche en verdeel het gelijkmatig. Giet dan gelijkmatig het eimengsel eroverheen. Brokkel de geitenkaas over de quiche en strooi tenslotte nog wat tijm erover heen, dat zie er zo mooi uit!

Minuutje of 40-50 in de oven en smullen maar!


Tips
Even geen tips, de spekjes-tip staat al in de intro en het is tijd om te gaan slapen. ;-)

1 opmerking:

  1. Zuurkool, kwark en mosterd? Past wat mij betreft niet in een candidadieet..

    BeantwoordenVerwijderen