zondag 22 februari 2015

'Spinazie-feta strüdel' ofwel Griekse Spanakopita

Zo het wordt echt weer eens tijd voor wat nieuwe receptjes hier! Alweer eventjes geleden maakten we heeerlijke spanakopita. Dat is filodeeg gevuld met een mengsel van spinazie en feta, dus je kunt het ook wel een spinazie-feta strüdel noemen dacht ik... Het is alleen wel Grieks, dus dan is het wel weer een beetje een gekke naam... Nou goed, het is in ieder geval erg lekker!! Als bladerdeeg af en toe mag, dan mag filodeeg vast ook dacht ik... Niet elke dag denk ik, maar af en toe is toch wel heel lekker en ook leuk om mee te werken. 

Misschien hadden jullie al door dat ik 'Chicks love food' leuk vind, want ik maak vaker receptjes van hun. Dit recept komt ook weer van hun site! Hier vind je hun versie. Onze versie is eigenlijk bijna hetzelfde, komt ie:


Ingrediënten (voor 4-5 personen)
- 3 bosuitjes, fijngesneden
- 1 grote ui, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 600-800 gram verze spinazie (lijkt veel, maar is het niet)
- 30 gram verse bladpeterselie, fijngesneden
- Een klein beetje chili vlokken (weglaten als je niet van pittig houdt)
- 400 gram feta, in blokjes
- 2 eieren
- 10-12 vellen filodeeg (diepvries)
- Peper en zout
- Olie (liefst olijfolie)
- Sesamzaadjes (hoef niet per se)

Hoe?
Haal het filodeeg uit de vriezer en laat het rustig ontdooien (duurt 20-30 minuten). Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Wok de spinazie in klein beetje olie tot het geslonken is en laat het uitlekken in een vergiet of zeef. Waarschijnlijk moet je het in een paar delen doen en dat is prima! Bak dan de bosuitjes, ui en knoflook een paar minuutjes. Voeg dan de peterselie en de chili vlokken toe en bak nog een paar minuutjes. Ondertussen is de spinazie wel redelijk afgekoeld en kun je zo veel mogelijk vocht uit de spinazie drukken (het vocht met er echt zo veel mogelijk uit!!). Meng dan de spinazie en het ui mengsel door elkaar. Meng nu de eieren en de feta en wat peper en zout in een kom. Voeg dan de spinazie toe aan dit mengsel en roer het goed door. Neem een ovenblik (afmetingen ongeveer 25-35 cm, iets groter is ook prima) Vet het in met olie en bedek de bodem met filodeeg (zorg dat de rest van je filodeeg tijden het verwerken niet uitdroogt!). Besmeer dit ook met olie en leg er nog een laag filodeeg overheen. Schep het spinaziemengsel op het filodeeg, zorg dat aan alle kanten nog een randje filodeeg over is en vouw die randjes een beetje naar binnen als het lukt. Bedek het nu weer met vellen filodeeg. Smeer dit voorzichtig in me olie en bedek met nog een laag filodeeg. Vouw de randjes nu onder het mengel, alsof je het instopt zeg maar. Bestrijk het filodeeg met een beetje olijfolie of wat ei en bestrooi met sesamzaadjes (wit en/of zwart). Bak het in de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.

Tips
Wil je meer groente? Voeg wat rode paprika toe! Geeft ook nog eens een mooi kleur effect.

Het is heerlijk om deze spanakopita met een lekkere salade te eten, wij deden dat ook! Beetje avocado, wat (zonnebloem)pitjes en wat tomaatjes door de sla... Jumm!

Het is het lekkerst als je een goede schapen-feta gebruikt! :-) Die hebben ze ook gewoon in de supermarkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten